viernes, 9 de diciembre de 2011

Discurso exaltación Fallera Mayor 2012 Oltá- Juan Ramón Jiménez

Ayer, tuve el inmenso honor de ejercer de mantenedora en la presentación de mi gran amiga, aqui dejo el discurso íntegro de exaltación de la Fallera Mayor 2012 de la falla Oltá-Juan Ramón Jiménez:

President; Cort d’honor; falleres i fallers; amics. Fallera Major. Bona vesprada.

En primer lloc voldria dedicar-li unes paraules a Rebeca i dir-li que pot sentir-se feliç per haver tingut el privilegi d’ostentar el càrrec de Fallera Major, d’haver complit un somni i viure eixa gran experiència. Per a tu ara queden els records d’un any passat, d’un any màgic i especial; pensa que sempre seràs la Fallera Major 2011.



Tota la meua vida he escrit, des de llibres, contes i poemes, a discursos… però he de reconèixer que res ha representant tanta dificultat com aquestes poquetes línies. I és que hi han tantes coses a dir, tants moments que tinc a la ment i que intenten eixir per a vores reflectits en estes paraules, que no sabia molt bé per on començar… i tot açò sense caure en la rutina, volent fer d’aquest instant més especial si cap per a tu. I jo no podia faltar hui ací, als peus del teu tron, mirant-te com a la reina sobirana que eres.

Escolta en silenci… Sents això? El teu cor batega amb força, veritat? És eixe ritme constant el que ens acompanya al llarg de la nostra vida, ritme que hui s’accelera i pareix que encara pot anar més apresa, ritme al que li posem la música amb els nostres actes… I qui millor que nosaltres per a saber-ho? Ven princesa y déjate llevar a un mundo ideal

Sé com és el moment que acabes de viure, rebre eixa banda que t’acredita com a Fallera Major, símbol que representa la responsabilitat que has acceptat i la teua dignitat. Dignitat que ja tenies consagrada des d’aquell dia que ara pareix llunya, aquell dia en que fores nomenada Fallera Major de la teua comissió. I hui es la culminació d’un somni que ben bé sabem que duies al teu cor des de xicoteta, quan ja corries pel casal i participaves a tot el que podies, disfresses, playbacks, concurs de xistes, recordes?.

Aquella xiqueta d’ulls curiosos i somriure despert es va convertir poc a poc en una dona, i al ritme dels playbacks es va involucrar de cap en la falla, com a subdelegada d’infantils, amb la nostra volguda Pepa i després també amb Maria José i Merche, i a la delegació de playbacks i festejos. Com oblidar els colps de les cadires quan els xiquets no ens feien gens de cas?, o tantes i tantes hores dedicades a fer el que més ens agradava?, mesclant cançons, creant històries… nosaltres, a través d’aquelles vesprades, que de vegades es convertien en nits, hem viatjat a Paris de la mà de Moulin Rouge, hem recordat els grans èxits d’eurovisió, hem conegut a tots els triunfitos al pavelló, hem recreat l’antiga Troia, hem viscut nits de terror amb vampirs i fantasmes, i hem rescatat velles Llegendes de les Terres del Nord… i tot això tinc el privilegi d’haver-ho compartit en tu. I puc dir ben alta la paraula privilegi perquè es una sort formar part de la teua vida. Eres una persona excel·lent, romàntica i somniadora, amb una simpatia innata i un somriure contagiós. Bona. Dolça. Intel·ligent. I saps que és el millor? Que sempre estàs ahí, quan hi ha un pesar, una tristor, per compartir una alegria, una il·lusió, tu sempre apareixes per a donar la mà, y decir susurrando que escuche tu voz… adelante por los sueños que aún nos quedan, adelante por aquellos que están por venir…

Recordes l’obertura del teu exercici, com a les grans òperes? Ja fa alguns mesos que va començar a sonar, els nervis viscuts, la il·lusió,… i ahí estàvem, d’una manera o altra totes les persones que et volem… I desprès al teu nomenament… els teus amics, Sheyla, Maria, Marta,Alia, Julián, Estefanía, Rafa, Maribel,… jo mateixa, molts més... la teua família… i com no, Pablo. Ell, que no era faller, que renegava de tot el que tinguera a veure amb les falles i ara només hi ha que mirar-lo, emocionat al contemplar que la seua princesa ha complit un somni, sabedor de que ell també es part important d’aquest any, i aquell dia, el recordes? Amb els ulls igual que hui…

I com oblidar a unes persones molt especials per a tu, que han fet possible que sone la melodia: la teua família, perquè si hi ha algú que està vivint aquest moment casi amb la mateixa emoció que tu són ells. Els teus germans, Vicente i Alba, que tant et volen i amb els que la teua banda sonora està assegurada. I com no, els teus pares… Marisa, que vol que sempre estigues perfecta, revisant cada detall i ton pare, Vicente, que segur que està sentint un nuc en la gola al veure a la seua xicoteta entronada; ell, que porta les falles a la sang gràcies al teu iaio, fundador de la falla, i que segur que està ben content per tu. Iaios, tios, cosins,… tots vivint en tu aquest moment especial, fen-te sentir especial.

Tindria 39 raons i algunes més que donar-te per a que òbrigues el cor de part a part i disfrutes de cada sonit, de cada moment, de cada visió, perquè quan tires el cap enrere a la teua ment trobaràs tots el records especials que has tingut la sort de disfrutar; el càrrec de Fallera Major t’ofereix l’oportunitat de veure el món de les falles d’una manera diferent, de viure-ho com no l’has pogut disfrutar mai. Aprofita-ho, trobaràs amigues especials en les teues companyes d’Agrupació, coneixeràs gent que t’aportarà moltíssim… I nosaltres, els teus amics estarem ahí, contemplant-te amb orgull, perquè al veure’t tan feliç com estàs ara, com has estat des de que vas ser elegida per a representar a la teua comissió com a Fallera Major, ja estem contents. Pots tindre clar que mai caminaràs a soles, nosaltres estarem ahí per a composar aquest any i donar-li uns sonits especials a cada instant.

En la partitura d’aquest somni hi ha dos cors que marquen el ritme com si foren ú: tu,Marisa, i María, la teua Fallera Major Infantil. Junt a ella has anat escrivint la melodia d’este exercici que hui ha representat  l’acte principal; i seguiràs escrivint junt a ella, amb el ritme constant, fins que a falles l’explosió de música i sentiments acabe per finalitzar aquesta part meravellosa del teu regnat, quan amb emoció entres a la plaça de la Mare de Déu per ofrenar-li el teu ram, amb els acords de la banda acompanyant-te. I per fi, l’acte arribarà al seu fi quan tingues l’honor de ser tu la que, en nom de tots i cada u dels fallers que hui t’exalten, encenga la metxa que donarà pas el ritual del foc en la nit de Sant Josep. I el teu cor bategarà en força mentre les flames consumeixen amb una bellesa hipnòtica cada una de les parts del monument. Però tranquil·la, fins a que arribe eixe moment trist i meravellós en eixa nit màgica encara has de seguir completant la partitura amb més instants inoblidables.

També comparteixes este somni amb Juan, que segur que et cuidarà i t’ajudarà en tot moment i amb Vicente, un xiquet molt especial que es transforma en anar vestit amb trage regional i amb el que mai et pots avorrir. I com no, amb tota la teua comissió, que segur faran que tot siga únic.

Disfruta de cada moment dels que et queden per viure, deixa que el teu cor bategue en força al ritme d’aquesta melodia màgica. Emocionat, plora, sent, viu,... és el teu moment, és el teu somni, és la teua musica. I així quan arribe l’acte final podràs mirar amb orgull aquest any i estar satisfeta de tot el que has viscut, sabent que aixina d’efímera i única és la nostra festa.


Acabaria en un... supercalifragilisticoespialidoso, però abans de despedir-me vull que sapigues que:
Mi regalo es mi canción
Y esta es para ti
Y puedes decirle a todos
Que esta es tu canción
Quizás es muy simple
Pero ya que está hecha
Espero que no te importe...

És un honor poder-te exaltar a tu com a Fallera Major 2012 de la falla Oltá, Juan Ramón Jiménez i Enginyer Joaquín Benlloch. La meua amiga: Senyoreta Marisa Martínez Mesas.




Valencia, 8 de desembre de 2011

Mayte Berenguer Samper




No hay comentarios:

Publicar un comentario